Zapaski kelnerskie, czyli jak wpłynąć na pozytywny odbiór lokalu w oczach klientów
Profesjonalny kelner odgrywa niezwykle ważną rolę, gdyż jego wygląd i zachowanie mają wpływ na postrzeganie lokalu gastronomicznego przez obsługiwanych przez niego klientów. Charakterystyczne dla tego zawodu jest to, że kelner jest stale w kontakcie z rozmaitymi ludźmi. Powinien nie tylko wiedzieć, jak zachować się w różnego typu sytuacjach, ale także dobrze wykonywać powierzone obowiązki i godnie reprezentować miejsce pracy. Bardzo duże znacznie odgrywa także odzież gastronomiczna. Jak powinna ona wyglądać? Czy zapaski dla kelnerów to konieczność?
Odpowiednio dobrany strój kelnera to podstawa
Kelner powinien wyróżniać się schludnym ubiorem, który powinien być jednocześnie praktyczny i dopasowany do sytuacji. Jego zadaniem jest wzbudzić zaufanie wśród konsumentów, dzięki czemu będą oni zadowoleni ze świadczonych usług i znacznie skłonniejsi do polecenia lokalu znajomych czy też ponownego odwiedzenia go. W wielu restauracjach i zakładach gastronomicznych ubiór odgrywa ogromne znaczenie i jest on ściśle wyselekcjonowany. Chodzi tutaj o oddziaływanie na klientów, przyciągnięcie ich uwagi w pozytywnym znaczeniu tego słowa.
Odzież gastronomiczna powinna więc być stonowana i klasyczna. Powinna być ona także wygodna, dobrze skrojona, zapewniająca swobodę ruchów i dopasowana do sylwetki danego pracownika. Najlepiej aby stroje wszystkich kelnerów były ujednolicone, gdy różnorodność jest rażąca i wręcz nawet odstręczająca. Na wybór stroju wpływa wiele czynników, czyli rodzaj zakładu gastronomicznego, pora dnia, liczba gwiazdek i renoma lokalu, jak również rodzaj przyjęcia.
Zapaski kelnerskie, czyli jeden z istotnych elementów ubioru każdego kelnera
W przypadku renomowanego lokalu gastronomicznego typu restauracja w pięciogwiazdkowym hotelu, konieczny jest nienaganny ubiór, gdyż goście korzystający z tego typu usług wymagają wysokiej jakości obsługi kelnerskiej oraz przyzwyczajeni są do luksusu. Coraz częściej spotyka się także obsługę kelnerską, których uniformy dopasowane są do wystroju wnętrza lokalu. Mogą to być zapaski kelnerskie o ujednoliconym kolorze, zgodnie kolorystycznie kamizelki u kelnerów czy też spódniczki u kelnerek. Chociaż jednym z najłatwiejszych rozwiązań jest zastosowanie właśnie zapasek kelnerskich, to powinny one wyglądać estetycznie. Nie ma mowy o zagnieceniach i przebarwieniach czy też ryzyku zerwania się zapaski. Na kieszeni zapaski warto umieścić logo zakładu gastronomicznego, aby zapadło ono w pamięci przybyłych gości. Aby pracownik schludnie i elegancko wyglądał w zapasce, konieczne jest dopasowanie jej do jego sylwetki.