Bez kategorii

Hummus coraz bardziej popularny na polskich stołach

Polacy w ostatnich latach otwierają się na dania kuchni orientalnej. Chętniej próbują nowych smaków, zaglądają do japońskich, koreańskich lub indyjskich knajp. Próbują odtworzyć te smaki w swoich domach. W polskich sklepach bez problemu kupimy już placki tortilli, czy hummus. Jeśli widziałaś go ostatnio w pobliskim supermarkecie i nie wiedziałeś co to w ogóle jest, czytaj dalej. Rozwiejemy Twoje wątpliwości.

Hummus, czyli pasta z ciecierzycy. Jej właściwości oraz wartości odżywcze są już od wieków doceniane na Bliskim Wschodzie. Według legend została ona wymyślona przez sułtana Saladyna. To niezwykle popularny składnik w kuchni arabskiej, żydowskiej, greckiej i libańskiej. Pomimo że hummus ma dość dużo kalorii, to są miejsca na świecie, w których pojawia się praktycznie w każdym posiłku. Je się go z pieczywem bądź jako dodatek do wielu innych dań, a na zachodzie przepis na hummus jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jakie właściwości ma hummus? Skąd jego popularność?

Samo słowo „hummus” pochodzi z języka arabskiego i w dosłownym tłumaczeniu oznacza właśnie ciecierzycę. Jest to pasta o gładkiej konsystencji wykonana z gotowanych do miękkości ziaren ciecierzycy. Dla urozmaicenia smaku dodaje się tahini, sól, sok z cytryny, kmin rzymski lub pietruszkę.

W ostatnich latach hummus stał się popularny w Europie i USA, dzięki rosnącemu zainteresowaniu dietą wegańską i wegetariańską. To w tych dietach jest on niezwykle cennym składnikiem i źródłem potrzebnego białka.

Właściwości odżywcze hummusu

Hummus jest bogaty w witaminy, białko i inne składniki mineralne. Jest niezwykle odżywczy, stąd jego popularność wśród osób na diecie roślinnej. Osoby, które wyrzuciły ze swojej diety mięso, docenią go także za obecność żelaza, które chroni ich przed anemią.

Czy hummus walczy z rakiem?

Ciecierzyca, z której robi się hummus jest bogata w saponiny i kwas fitowy. To popularne substancje , które mogą nijako chronić nasz organizm przed czynnikami rakotwórczymi. Jedzenie roślin strączkowych regularnie wzmacnia barierę ochronną organizmu, dzięki czemu może on skutecznie chronić ludzki organizm przed nowotworami.

Dodaj komentarz