Bez kategorii

Co to są nasiona chia

Ostatnio bardzo popularne stały się nasiona chia. Wiele osób słysząc o nich zapewne nie wie co to jest za produkt oraz skąd pochodzi. Z pewnością większość z nas nie umiała, by przygotować z nich jakiegokolwiek posiłku. Otóż nasiona chia są bardzo odżywczym i niezmiernie zdrowym produktem, zawierającym duże ilości kwasów omega-3. Są również skarbnicą innych związków niezmiernie cennych dla naszego organizmu. Co tak naprawdę zawierają i jakie ma właściwości?

Nasiona chia – co zawierają

Salvia Hispanica L., czyli szałwia hiszpańska to roślina z rodziny jasnotowatych, pochodząca z Gwatemali i Meksyku. Osiąga ona wysokość nawet 1m. Posiada długie i szerokie liście oraz białe, błękitne bądź fioletowe kwiaty. Owoce zawierają w sobie liczne nasiona. Są to właśnie nasiona chia, owalne, małe ziarenka (do 2mm) o kolorze szarym, brązowym, białym lub czarnym. Ich nazwa wywodzi się od słowa chian, z języka nahuatl i oznacza „oleisty”. Nasiona te są niskokaloryczne oraz bardzo odżywcze. W 100 gramach tego produktu znajduje się: 6 g wody, 16,54 g białka, 42,12 g węglowodanów, 30,74 g tłuszczów, 34,4 g błonnika i 486 kcal. Nasiona chia są także bogatym źródłem kwasów tłuszczowych wielonienasyconych (23,665 g). Dostarcza również witaminy: A (54 IU), C (1,6 mg) i E (0,5 mg), niacynę (8,83 mg), tiaminę (0,62 mg), ryboflawinę (0,17 mg) oraz cenne minerały, jak fosfor (860 mg), wapń (631 mg), potas (407 mg), magnez (335 mg), żelazo (7,72 mg), sód (16 mg) oraz cynk (4,58 mg).

chia

Właściwości nasion chia

Te maleńkie nasionka mają liczne, dobroczynne właściwości dla naszego organizmu. Ze względu na wysoką zawartość kwasów omega-3 i omega-6 wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego, dzięki czemu zmniejsza się także ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz zawału serca. Poza tym spożywanie nasion chia wpływa na obniżenie poziomu cukru, cholesterolu oraz trójglicerydów we krwi. Wzmacniają one układ kostny oraz odpornościowy, poprawnie wpływają na narząd wzroku, a także opóźniają proces starzenia się komórek. Nasiona chia wspierają również na naszą pamięć oraz koncentrację, ułatwiają proces uczenia się. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy, chronią organizm przed wolnymi rodnikami, a tym samym przed rozwojem cukrzycy czy nowotworów. Są świetnym uzupełnieniem posiłków – https://znasz-chia.pl/ w białko u wegetarian oraz wegan.

Dostępność nasion chia

Dawniej nasiona szałwii hiszpańskiej można było znaleźć głównie w sklepikach ekologicznych, ze zdrową żywnością. Obecnie łatwiej jest nabyć nasiona chia, gdyż możemy je już spotkać w wielu większych marketach sieciowych, aptekach czy sklepach zielarskich w formie czystych nasion bądź produktów gotowych.

Dodaj komentarz