Zdrowe ekologiczne oleje
Naturalne oleje są niezwykle zdrowe. Warto regularnie korzystać z nich, przygotowując nasze posiłki. Bardzo popularne są oleje tłoczone na zimno. Otrzymuje się je, wyciskając nasiona roślin oleistych. Do najpopularniejszych olejów należą te z oliwek, rzepaku i słonecznika. Najlepsze odmiany mają bardzo wysoką wartość odżywczą, dostarczając do organizmu spore ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 oraz witamin. W olejach znajduje się także mnóstwo przeciwutleniaczy. Natura jest niezwykle szczodra i ofiaruje nam mnóstwo roślin, z których można wycisnąć naturalne, ekologiczne oleje.
Olej z orzechów laskowych
Olej ten otrzymywany jest przez tłoczenie na zimno. Wyróżnia się bardzo delikatnym, lekko orzechowym smakiem. Stosuje się go w formie dodatku do ciast i innych słodkich deserów. Regularne spożywanie oleju z orzechów laskowych obniża poziom złego cholesterolu i zmniejsza ciśnienie krwi.
Olej z czarnuszki
Ten rodzaj oleju wykorzystywany jest bardzo często. Stosuje się go jako środek wspierający leczenie wielu alergii, a także astmy. Olej z czarnuszki wzmacnia odporność, wspiera żołądek i wątrobę. W kosmetyce wykorzystuje się go przede wszystkim ze względu na jego właściwości przeciwłupieżowe, a także skuteczność w zwalczaniu trądziku i atopowego zapalenia skóry.
Olej z awokado
Awokado to jeden z najbardziej cenionych owoców na świecie. Olej z awokado ma ciemnozieloną barwę, a w smaku przypomina nieco oliwę z oliwek. Stosuje się go jako dodatek do sosów i innych potraw. Zawiera w sobie sporo cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także cenne substancje jak skwalen, cholina oraz lecytyna. Związki te wspierają pracę mózgu, a także działają ochronnie na żołądek i wątrobę.
Olej z sezamu
Olej sezamowy otrzymywany jest przy pomocy tłoczenia na zimno. Wyróżnia się ciemnobrązowym kolorem i bardzo intensywnym aromatem. Wykorzystywany przede wszystkim w kuchni azjatyckiej, rozgrzewa i oczyszcza organizm. Stosowany również w profilaktyce osteoporozy, wpływa na stan kości i poprawia kondycję stawów.
Olej ryżowy
Olej ryżowy ma bardzo delikatny, lekko migdałowy smak. Stosuje się go jako dodatek do sałatek, a także do smażenia i pieczenia. Podobnie jak olej sezamowy, wykorzystuje się go przede wszystkim w krajach azjatyckich. Zawiera sporo witaminy E, a także mnóstwo naturalnych przeciwutleniaczy. Chroni przed promieniowaniem ultrafioletowym, wygładza zmarszczki, poprawia krążenie, chroni serce, a także działa przeciwnowotworowo i przeciwgrzybicznie.