Dieta owocowa – czy warto?
Dieta owocowa jest restrykcyjnym sposobem na szybkie zrzucenie kilku kilogramów. Polega na spożywaniu przez okres około trzech dni wyłączne samych owoców. Mimo, że jest skuteczna, może również szkodzić organizmowi, jeżeli będzie się ją stosować zbyt długo.
Brak białka
Przede wszystkim dieta owocowa nie dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych związków organicznym. Szczególnie dotkliwy dla organizmu może być brak białka. Nie znajdzie się go w owocach, a jest ono konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dlatego też może być ona stosowana jedynie przez kilka dni w celu oczyszczenia organizmu z toksyn i zrzuceniu paru kilogramów w szybkim tempie.
Odpowiednie owoce
Ponadto warto zdawać sobie sprawę z tego, że dieta owocowa skutecznie oczyści organizm i nie wywoła przy tym skutków ubocznych, jeżeli spożywane będą odpowiednie owoce. Aby nie zaszkodzić organizmowi powinno się stosować owoce o niskim indeksie glikemicznym. Ponadto konieczne jest również odstawienie owoców suszonych. Zawierają one bardzo duże ilości cukru, który może negatywnie wpłynąć na organizm człowieka. Ponadto jeżeli dieta ma być nastawiona bardziej na oczyszczanie organizmu, to konieczne jest również wyeliminowanie owoców wysokokalorycznych takich, jak banany, awokado, czy winogron. Ponadto aby dostarczać dużą ilość potrzebnego do funkcjonowania błonnika, zalecane jest spożywanie wszystkich owoców wraz ze skórką. Mogą być one spożywane w formie surowej, pieczonej, czy też gotowanej w zależności od preferencji osoby stosującej dietę.