Ciekawe pomysły na płatki owsiane
Pierwszym skojarzeniem wielu osób, dotyczącym dzieciństwa – jest owsianka. Przez jednych uwielbiana, przez innych znienawidzona, ta zupa mleczna z płatkami owsianymi w rzeczywistości stanowi niezwykle zdrowe i pożywne śniadanie. Dziś na sportowych i traktujących o zdrowym stylu życia blogach aż roi się od propozycji owsianek. Potrawa ta wraca do łask jako bardzo zdrowa alternatywa dla zjedzonej naprędce rano drożdżówki czy mało wartościowej kanapki. Czym mogą nas zaskoczyć płatki owsiane? Z czego wynika fakt, iż uznawane są za jeden z najzdrowszych składników diety?
Płatki owsiane – samo zdrowie
Płatki owsiane górskie to pozyskiwane z owsa produkty zbożowe, które znane są ludzkości już od tysięcy lat. Spożywane na ciepło bądź bez obróbki cieplnej, z mlekiem czy jogurtem lub w innych kompozycjach – płatki owsiane to skarbnica składników odżywczych. Zawierają m. in.:
- węglowodany złożone zapewniające długotrwały dopływ energii
- błonnik usprawniający trawienie
- białko doskonałe dla sportowców czy osób odchudzających się
- nienasycone kwasy tłuszczowe wspomagające odporność oraz łagodzące stany zapalne
- beta glukan stanowiący doskonały, naturalny prebiotyk, czyli związek wspomagający rozwój fizjologicznej flory bakteryjnej jelit
- występujący tylko w płatkach owsianych awentramidy, które niezwykle skutecznie zapobiegają miażdżycy, chroniąc przed jej poważnymi powikłaniami, w tym zawałem serca i udarem mózgu
- liczne witaminy i minerały, które zapobiegają niedoborom pokarmowym, dbają o doskonałe samopoczucie i nienaganny stan skóry, włosów i paznokci
Kto zatem powinien włączyć płatki owsiane górskie do swojej codziennej diety? Odpowiedź jest prosta – każdy! Małe dzieci, dorośli, osoby w podeszłym wieku, odchudzający się i sportowcy, kobiety w ciąży i karmiące piersią…Każdy odniesie szereg korzyści zdrowotnych wynikających z regularnego spożywania płatków owsianych. A jak je spożywać, aby szybko się nie znudziły? Czy jesteśmy skazani wyłącznie na zwykłą owsiankę?
Płatki owsiane na śniadanie, obiad i kolację
Owsianka to wciąż bardzo kusząca propozycja – wystarczy wzbogacić ją o ciekawe dodatki: świeże lub mrożone owoce, orzechy i migdały, nasiona chia czy rodzynki, nasiona słonecznika bądź pestki dyni, daktyle czy żurawinę.
Płatki owsiane stanowią ponadto sycący i wartościowy dodatek do koktajli owocowych, także tych wzbogaconych odżywkami białkowymi. Z płatków owsianych upiec można pyszne batony i ciasteczka zbożowe – nie ma zdrowszej alternatywy dla tuczących słodyczy. A na wytrawnie płatki owsiane można komponować z dowolnymi warzywami, dodawać do rozmaitych omletów czy pulpecików, urozmaicać przepisy na panierkę czy farsz do warzyw.