Przez setki lat jedli ją nasi przodkowie. Czy kasza jaglana znów będzie królową polskich kasz?
Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej unikalnych kasz, jakie goszczą na naszych stołach. Jest to również kolejny obok orkiszu i kaszy gryczanej produkt, który po latach zapomnienia triumfalnie wraca do łask. W czym tkwi sekret kaszy jaglanej?
Najstarsza kasza z najstarszego zboża
Kasza jaglana oraz płatki jaglane otrzymuje się z prosa – jednego z najstarszych zbóż znanych człowiekowi. Naukowcy podejrzewają, że to właśnie proso, a nie pszenica, zmieniło historię świata, ponieważ to dzięki niemu wędrowne ludy kultury zbieracko-łowieckiej przeszły na osiadły tryb życia opierający się na uprawie roli i hodowli zwierząt. Przez wiele tysięcy lat proso stanowiło podstawę wyżywienia ludzi bez względu na ich zamożność i pochodzenie. Cenione było zarówno przez starożytnych rzymian, jak i w średniowiecznej Europie. Rywalizację o prymat zaczęło przegrywać dopiero po wprowadzeniu w XX wieku nowoczesnego rolnictwa i rozpowszechnieniu się niezwykle wydajnej pszenicy zwyczajnej. Ostatnio jednak, za sprawą dietetyków i osób propagujących zdrowy styl życia, proso i wytwarzane z niego produkty zyskują na znaczeniu.
Wyjątkowy smak i doskonały skład
Mówi się, że kasza jaglana wartościami odżywczymi dorównuje kaszy gryczanej i tak jak ona posiada wyjątkowy, łatwo rozpoznawalny smak. Kasza jaglana (lub jagły, od starosłowiańskiej nazwy prosa – jagъly) odznacza się bardzo dużą zawartością łatwo przyswajalnego białka (11 g), wysoką zawartością całkowitą węglowodanów przy stosunkowo niskim poziomie skrobi (71,9 g) oraz wyjątkowo dużą ilością błonnika (8,5 g). Kasza jaglana, tak jaki płatki jaglane, nie zawiera glutenu, co czyni ją doskonałym elementem diety dla osób uczulonych na gluten lub zwyczajnie pragnących ograniczyć spożycie tego popularnego czynnika antyżywieniowego.
Kasza jaglana, na zdrowie
Kasza jaglana posiada najwyższą spośród wszystkich kasz zawartość witamin z grupy B – tiaminy, ryboflawiny, pirydoksyny – a także żelaza i miedzi, przez co stanowi doskonałą podstawę dla posiłków o działaniu regenerującym dla całego naszego układu nerwowego. Kasza i płatki jaglane zalecaną są osobom cierpiącym na celiakię i niedokrwistość. Ponieważ produkty te posiadają właściwości antywirusowe i zmniejszają stan zapalny błon śluzowych, mogą być z powodzeniem stosowane wspomagająco przy leczeniu przeziębień.
Bardzo ważną cechą kaszy jaglanej jest jej zasadotwórczość. Oznacza to, iż kasza ta, jako jedyna obok kaszy gryczanej, posiada właściwości alkalizujące (odkwaszające). Znaczenie tego faktu trudne jest do przecenienia, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę ilość czynników (w tym i produktów spożywczych) zakwaszających codziennie nasze organizmy oraz spustoszenia tym wywoływane.