Bez kategorii

Co to jest kawa RAF? Jak ją zrobić?

Etymologia kawy RAF wywodzi się z Rosji, gdzie jest bardzo popularna. Niemniej jednak, ostatnimi czasy zaczyna również podbijać rynek europejski. Sama nazwa kawy pochodzi od imienia Rafael – mężczyzny, który był stałym bywalcem w jednej z moskiewskich kawiarni. Pewnego dnia poprosił on baristę, aby ten wykonał dla niego kawę, która będzie wyjątkowo mleczna jednak nie do poziomu cappuccino. Barista przygotował więc dla swojego klienta mieszankę espresso, słodkiej śmietanki oraz cukru waniliowego razem podgrzanych. Otrzymany napar wyróżniał się wyjątkowym aromatem, przez co pozyskał bardzo szybko zwolenników nie tylko w Moskwie, ale również i w całej Rosji. Można więc powiedzieć, że kawa Raw to świetna kawa alternatywna.

Czym różni się kawa RAF od zwykłej kawy?

Jak już wspomnieliśmy we wstępie, kawa RAF to unikalne połączenie smaków, które można opisać jako kremowe lody waniliowe oblane pyszną kawą. Najbardziej cenią ją smakosze kaw mlecznych, ponieważ jest ona czymś znacznie „większym” niż cappuccino. Trudno więc dziwić się, dlaczego dopiero teraz kawa RAF zyskuje sławę poza granicami Rosji.

Skład kawy RAF bazuje na espresso, podobnie jak wszystkie koktajle cappuccino i latte, a także na świeżym mleku (śmietance) i zwykłym białym cukrze. Jednak pomimo bardzo zbliżonej kompozycji kawa Raf nie wygląda tak jak jej kuzyni.

  • W wypadku cappuccino mleko jest ubijane osobno, a następnie dolewane jest do espresso.
  • Natomiast latte tworzy się na podstawie ubitego mleka oraz niewielkiej części podgrzanego mleka. W ten sposób powstają słynne warstwy, a więc ciepłe mleko, espresso i ubite mleko.
  • W przypadku kawy RAF mamy do czynienia jedynie ze śmietanką, co zapewnia jej bardzo delikatny smak. Wszystkie składniki kawy ubijane są w tym samym czasie, przez co są całkowicie zmieszane.

Jak zrobić kawę RAF?

Kawę RAF można przygotować w bardzo wielu formach. Najpowszechniejsza jest jednak klasyczna odmiana. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali 35 ml espresso, pół łyżeczki cukru waniliowego, 110 ml śmietanki oraz gram cynamonu i zimną śmietankę 12% tłuszczu.

Na samym początku miksujemy blenderem śmietankę i cukier do uzyskania puszystej pianki, następnie dolewamy wcześniej przygotowane w ekspresie espresso i ponownie mieszamy całość. W kolejnym etapie wlewamy RAF do ciepłego szkła i posypujemy aromatyczną przyprawą po wierzchu.

Przepis jest banalnie prosty i nie wymaga od nas większych umiejętności baristycznych.

Czy kawa RAF może zaskoczyć?

Zastanawiając się nad tym, czy kawa RAF może nas jeszcze czymś zaskoczyć, warto wiedzieć, że sama jej etymologia jest bardzo spontaniczna. Stąd też stała się początkiem wielu nowych oryginalnych przepisów. Dziś na przykład mamy możliwość zdegustowania wyśmienitej Kawy RAF w różnorodnych wersjach.

Cytrusowa kawa RAF

Cytrusowa odmiana kawy RAF wyróżnia się bardzo bogatym bukietem smakowym. Aby ją przyrządzić, będziemy potrzebowali 55 ml espresso, 110 ml śmietanki, 25 ml soku pomarańczowego oraz łyżkę cukru.

Jak przygotować cytrusowy RAF?

  1. Zaparz espresso w ekspresie,
  2. Delikatnie podgrzej śmietankę i wymieszaj z pozostałymi składnikami,
  3. Połącz sok, śmietankę i espresso dokładnie mieszając.

Kawa RAF o smaku miodowym

Chcąc stworzyć pyszny i pachnący napój, nie musimy iść do kawiarni. Sami możemy wykonać wyśmienitego RAFA w domu bez żadnego doświadczenia baristycznego. Taką bardzo aromatyczną odmianą kawy RAF jest oczywiście wersja miodowa.

Do jej przygotowania nie będziemy potrzebowali cukru, ponieważ zastąpimy go znacznie zdrowszym produktem, jakim jest miód. Ten naturalny słodzik sprawia, że nasza kawa będzie bardzo delikatna oraz wyśmienita w smaku. Aby przyrządzić RAF w wersji miodowej, będziemy potrzebowali 55 ml espresso, 110 g śmietany i 25 ml miodu.

Jak przygotować miodowy RAF?

  1. Tłustą śmietanę ubijamy,
  2. Przygotowujemy gorące espresso,
  3. Łączymy wszystkie powyższe składniki z miodem, a następnie przelewamy do filiżanki na cappuccino.

Waniliowy RAF bez espresso

Jeżeli nie posiadamy ekspresu do kawy, a chcemy napić się wyśmienitej kawy RAF, to nic straconego!

Wszystko, czego potrzebujemy, to zaparzona w klasyczny sposób mocna czarna kawa, taka jaką robimy codziennie. Następnie kompletujemy kolejne składniki: 110 ml śmietanki, 10 g cukru, wanilię (może być też cukier waniliowy, jednak ma mniej wyrazisty smak).

Jak przygotować waniliowe espresso?

  1. Zaparzamy mocną kawę,
  2. Blendujemy śmietankę,
  3. Filtrujemy świeżo zaparzoną kawę, przelewamy ją do naczynia ze zblendowaną śmietanką oraz dodajemy cukier i wanilię. Wstrząsamy do momentu pojawienia się piany,
  4. Gotowy napój przelewamy do szklanki.

Kawa z kremowym serkiem

A może kawa RAF z kremowym serkiem? Tak! Również i takie połączenie tworzy wyśmienitą kawę, która będzie wspaniałym deserem. Do RAFA najbardziej odpowiedni będzie ser Mascarpone, Philadelphia, Ricotta lub inny twarogowy serek.

Niezbędne składniki, jakie będziemy musieli skompletować to: 40 ml espresso, 110 ml śmietanki, 55 g twarożku, 1 łyżka cukru, szczypta soli oraz imbir, gałka muszkatołowa i cynamon.

Jak przygotować kremowy RAF?

  1. Najpierw podgrzewamy śmietankę, wkładamy do niej ser i ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia,
  2. Następnie wlewamy espresso, dodajemy sól i cukier oraz przyprawy (imbir, cynamon, gałka),
  3. Całość blendujemy, aż do spienienia i przelewamy do szklanki.

Kawę RAF możemy wykonać na różnorodne sposoby, dodając wyśmienite syropy, kakao, cynamon i wiele innych. Ogranicza nas praktycznie wyobraźnia. Eksperymentując na kawie RAF, możemy stworzyć własne unikalne wersje tej jakże popularnej kawy.

Zachęcamy do odwiedzenia sklepu internetowego https://sklepkawa.pl/

Dodaj komentarz