Witamina C – fakty i mity
Witamina C jest jedną z najważniejszych dla naszego organizmu witamin. Wokół niej jednak narosło na przestrzeni lat bardzo dużo mitów, które są wciąż powielane, czego skutkiem jest to, że wiele osób nieprawidłowo dba o swoje zdrowie. Co jest prawdą, a co mitem dotyczącym tej popularnej witaminy?
Witamina C jest bardzo ważna dla naszego organizmu – FAKT
Witamina C jest niezwykle istotna dla całego naszego organizmu. Bierze udział w wielu procesach, które warunkują nasze codzienne prawidłowe funkcjonowanie. Ma bardzo duży wpływ na utrzymanie zdrowego stanu naszych kości oraz zębów. W przypadku osób chorujących na nadciśnienie tętnicze krwi może pomóc w obniżeniu go. Ponadto zmniejsza również ryzyko zachorowania na choroby serca czy miażdżycę, a także w dużej mierze zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia udaru. Dodatkowo utrzymywanie prawidłowego poziomu witaminy C w organizmie wspomaga gojenie się wszelkich ran.
Witamina C zapobiega przeziębieniom – MIT
Popularnym mitem, który jest najczęściej powielany przez nieświadome osoby, jest to, iż witamina C zapobiega przeziębieniom, a także, że je leczy. Z pewnością w czasie przeziębienia nasze babcie czy mamy podawały nam herbatę z cytryną, mówiąc, że witamina C pomoże nam w walce z chorobą. Nie jest to jednak prawda. Według najnowszych badań nie ma bowiem żadnych dowodów na lecznicze właściwości witaminy C. Jej regularne stosowanie może jedynie delikatnie przyspieszyć proces leczenia przeziębienia, jednak nie powinniśmy wierzyć w to, że witamina ta pozwoli nam znacznie szybciej wrócić do zdrowia.
Można przedawkować witaminę C – FAKT
Najczęściej witaminę C jesteśmy w stanie dostarczyć swojemu organizmowi poprzez prawidłową dietę. Zazwyczaj jedynie osoby, które uprawiają intensywnie sport potrzebują dodatkowej suplementacji witaminy C. Często jednak nie jesteśmy tego świadomi, dlatego też przyjmujemy preparaty zawierające tę właśnie witaminę, bez jakiejkolwiek konsultacji z lekarzem. Tymczasem witaminę C również można przedawkować. Zarówno więc jej niedobór, jak i nadmiar, jest szkodliwy dla naszego organizmu. Zbyt wysoki poziom tej witaminy znacznie zwiększa ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej.
Naturalna witamina C występuje głównie w cytrusach – MIT
Przez wiele lat wpajano nam, że naturalna witamina C znajduje się głównie w owocach cytrusowych i tam znajdziemy jej najwięcej. Nie jest to jednak zgodne z prawdą. Faktem jest bowiem to, iż w cytrusach znajduje się witamina C, ale jest wiele innych produktów, które dostarczą nam jej dużo więcej. Przykładem może być natka pietruszki czy brukselka. Naturalna witamina C w dużej ilości znajduje się także w owocach dzikiej róży. Warto jednak pamiętać, że witamina C jest bardzo wrażliwa na działanie wysokiej temperatury, dlatego też gotowanie posiłków w dużej mierze może ich jej pozbawić.