Ile kosztuje uruchomienie małego browaru?
Polacy bardzo polubili w ostatnim czasie niszowe piwa. Jest to doskonała okazja dla małych warzelni restauracyjnych i gastronomicznych, aby podbić lokalny rynek oferując swój wyrób nie tylko gościom restauracji czy hotelu, ale również pobliskim sklepom.
Czy mini warzelnie są opłacalne?
W Polsce obecnie istnieje już ponad 40 browarów restauracyjnych, a zdaniem ekspertów cały czas jest miejsce na kolejne. Niektórzy nawet spekulują, że w ciągu najbliższych kilku lat powstanie ich jeszcze dwieście. Powód? Wysokie i bardzo opłacalne marże, które mogą wynosić nawet 600-800 procent!
Browary lokalne mogą prowadzić właściciele restauracji czy hotelarze, którzy mogą skusić gości kuflem wspaniałego, lokalnego piwa. Takie miejsca są także bardziej atrakcyjne dla przyjeżdżających gości.
Mini warzelnie zainteresują także prawdziwych pasjonatów piwa, a także osoby szukające nowych możliwości inwestycji i szansy na zarobek. Koszty założenia własnego, małego browaru sięgają kilkuset tysięcy złotych, jednak zyski z prowadzenia takiego miejsca są naprawdę spore.
Ważna jest lokalizacja warzelni
Dotychczasowe realizacje pokazują, że mini warzelnie mogą odnieść sukces nie tylko w dużych miastach – bardzo wiele bowiem zależy od podejścia samego właściciela oraz od oferty lokalu. Wiele osób uważa, że właśnie teraz jest najlepszy czas na założenie małego browaru, ponieważ czynsze mocno spadły i jest wiele lokalizacji idealnie pasujących właśnie pod inwestycję małej warzelni.
Jak wszyscy doskonale wiedzą, czynsz jest jednym z większych kosztów ponoszonych przez każdego browarnika-restauratora, dlatego warto wcześniej dokładnie obliczyć, czy inwestycja faktycznie będzie rentowna.
Co jeszcze należy wziąć pod uwagę?
Inwestycja w browar to spory wydatek, jednak jak twierdzą specjaliści nie aż tak ogromny, jakby mogło się wydawać. Dzięki wynajmowi pomieszczeń, kompletowaniu urządzeń z wyprzedaży, a także przebudowaniu i dostosowaniu innych kapitał początkowy inwestycji waha się w granicach 200-300 tysięcy złotych.
Podstawowym narzędziem do warzenia piwa jest kocioł. W tym celu bez problemu można wykorzystać tzw. reaktor chemiczny pod warunkiem, że urządzenie jest wykonane z solidnej stali nierdzewnej i zostało wyposażone w mieszadło oraz spory palnik gazowy. Dodatkowo bardzo istotny jest również zbiornik, w którym odbywa się fermentacja piwa. Można kupić używany zbiornik tuż za polską granicą oszczędzając w ten sposób bardzo wysoką kwotę.
Mini warzelnie to projekt opłacalny pod warunkiem, że faktycznie zadbamy o dystrybucję piwa. W takim wypadku lokalny, mały browar może okazać się doskonałą, dobrze rokującą i dającą spore profity inwestycją.