Ile kosztuje wyprodukowanie piwa?
Piwo to ukochany trunek wielu Polaków. Nic więc dziwnego, że sami pragniemy go wytwarzać w warunkach domowych, aby nigdy go nie zabrakło. Warto zaznaczyć, iż samodzielne wyprodukowanie pół litra piwa to koszt rzędu jedynie kilkudziesięciu groszy! Samo nasuwa się wówczas pytanie, dlaczego na sklepowych półkach możemy znaleźć puszkowane czy też butelkowane piwo w granicach nawet 8zł 500 ml?
Własny browar koszt
Mając przy duszy około 20 groszy można pokusić się o ich oryginalne zagospodarowanie i wyprodukowanie pół litra napoju, który składa się z wody, słodu oraz chmielu. Przewóz piwa do hurtowni i sklepów to koszt średnio 12 groszy, natomiast marketing wynosi w przybliżeniu 52 gr. Oczywiście należy doliczyć wszelkie podatki, akcyzę oraz VAT. W końcowym rozrachunku hurtownie i sklepy doliczają 20-procentową marżę.
Dla przykładu w zeszłym roku dochód Kompanii Piwowarskiej wyniósł ponad 700 mln złotych. Jest to zatem niekwestionowany lider polskiej branży piwnej. Dla wielkich koncernów wyprodukowanie masowej ilości złotego trunku jest jeszcze tańsze. Niekiedy owe koncerny szukając oszczędności wprowadzają do składu tańszą kukurydzę, która ma skutecznie zastąpić niepowtarzalny jak dotąd słód jęczmienny.
Mikrobrowar restauracyjny – browar cena
Piwo w warunkach restauracyjnych produkowane jest przy pomocy metody rzemieślniczej. Kufel o pojemności pół litra to koszt rzędu 1,14 PLN. Posiadanie własnego mikrobrowaru restauracyjnego to niebotyczna zaleta – odpadają bowiem koszty transportu, które niekiedy są bardzo wysokie.
Pomimo wyższych cen piwa coraz więcej Polaków sięga po ten napój alkoholowy. W zeszłym roku statystyczny Polak wypił 98 litrów piwa. Niezaprzeczalnie jesteśmy liderami w spożywaniu napojów alkoholowych. Decydując się na własny browar – koszt jest mniejszy, ale i tak częściej sięgamy po piwo ze sklepowych półek.