Jakie wybrać oświetlenie do kuchni?
W obecnych czasach, bez konieczności wychodzenia z domu mamy wybór pośród milionów produktów jednej kategorii oraz opcję kupna jednym przyciskiem myszy, a to wszystko za pomocą sklepów internetowych. Z tym problemem wyborów zmagają się przede wszystkim osoby remontujące lub wykańczające swoje domy. Wiemy o tym, dlatego biegniemy Wam z pomocą w tematyce najważniejszej, oddziałowującej na samopoczucie oraz zdrowie – mianowicie światło.
Mówi się, że kuchnia to serce domu. Zdecydowanie! Stosunkowo spędzamy tam najwięcej czasu i przygotowujemy oraz często spożywamy posiłki cała rodziną. Wielu z Was nie zdaje sobie sprawy jak istotną rolę odgrywa światło w kuchni.
Rozmieszczenie lamp w kuchni
Posiadacie białe fronty szafek? A może chcecie takie mieć, lecz boicie się widocznych odcisków i brudu? Z pomocą przychodzi oświetlenie do kuchni. Przy białych lśniących materiałach szaf, lampy nie powinny znajdować się centralnie nad nimi. Przykładowo lampy sufitowe halogenowe zalecamy wykorzystać na środku kuchni, niżeli dodawać podwieszany sufit nad Waszymi szafkami. Najlepszym jednak rozwiązaniem są wiszące lampy np. z abażurem lub inna osłonką żarówki, tak by światło nie padało bezpośredni na wasze białe fronty.
Oświetlenie kuchni a przyjemność gotowania
Kolejny ważny aspekt, to światło w kuchni pod szafkami. Oświetla ono Wasze blaty, płyty kuchenne oraz oczywiście przygotowywane potrawy. Tutaj wybór na szczęście jest nieco mniejszy. Najczęściej kupowanym typem oświetlenia nad-blatowego jest taśma LED. Możemy ją przyciąć na długość naszych szafek oraz dokupić maskownicę, aby nie było widać małych żaróweczek. Otrzymujemy wtedy niewidzialną lampę, dającą jasne światło. Podnosi się wygoda przygotowywania potraw oraz estetyka całego wnętrza. Takie oświetlenie kuchni w zakamarkach naszego pomieszczenia tworzy ładne cienie i przytulna atmosferę.
Pamiętajcie przede wszystkim, aby nie instalować źródła światła na wysokości oczu. Istotna również jest intensywność oświetlenia w kuchni. Jak zapewne wiecie zbyt ciemne pomieszczenie szkodzi naszym oczom, a w przypadku gotowania też i potrawą. Sól jest mało widoczna, zastanówcie się czy przypadkiem przesolone dania nie są spowodowane źle dobranym światłem w kuchni.