Czym są mini-browary?
Chyba każdy, kto regularnie odwiedza różnego rodzaju sklepy, zauważył, że na półkach z piwami zaczęło się wręcz roić od różnorodnych produktów. O ile jeszcze kilka lat temu w działach z piwem królowały najbardziej popularne marki produkowane przez największe koncerny, tak teraz można bardzo wyraźnie zauważyć zmianę.
Miejsce na półkach coraz częściej zajmują piwa mniej znanych marek, tak zwane piwa rzemieślnicze lub kraftowe. Miejscem ich produkcji są mini warzelnie, których w ostatnich latach w Polsce powstało naprawdę wiele. Czym jednak są i w jaki sposób różnią się od producentów piw koncernowych?
Mini-browary – czyli co?
Choć ciężko o dokładną definicję, która wyraźnie by określała czym są mini warzelnie, można wyraźnie określić kilka cech charakterystycznych, które wyróżniają je od browarów koncernowych. Przede wszystkim tego rodzaju browary są niezależne pod względem własnościowym od dużych korporacji piwowarskich. Zdarzać się jednak może, że niewielkie browary wynajmują część większych zakładów produkcyjnych. Mówimy wówczas o browarach kontraktowych.
Warto jednak podkreślić, że mimo takiego rozwiązania browary te nadal posiadają własną recepturę, nad którą czuwa piwowar. I tu przechodzimy do kolejnej cechy charakterystycznej – receptura. Proces warzenia piwa u producentów piw rzemieślniczych jest tradycyjny – przede wszystkim właśnie pod względem receptury, jak i samej metody. Te właśnie cechy są wyróżnikami małych warzelni piw, które zyskują coraz to większą popularność.
Dobre, bo polskie
Mini-browary cieszą się w Polsce dużym uznaniem. Głównie ze względu na wysoką jakość oferowanych produktów oraz różnorodność smakową piw. Wzrost popularności piw rzemieślniczych jest naprawdę zauważalny.